Mediets potensial

Mange bruker i dag nettavisene som hovedkilde når de skal få med seg nyheter. Jeg sjekker VG og Dagbladet hver dag opptil flere ganger om dagen, og i ny og ne leser jeg også de lokale nettavisene. Som mange andre klikker jeg meg inn på saker som fanger oppmerksomheten min, ofte havner jeg inne på saker som er overfladiske og som har med lite samfunnsnyttig verdi. Andre ganger leser jeg «vanlige» nyheter som politiske saker, drapssaker, utenriks osv. i tillegg klikker jeg meg selvfølgelig inn, og følger ekstra nøye med på saker som kan dominere nyhetsbildet rundt om i landet og/eller resten av verden. For meg er det svært viktig å kunne gå inn på en nyhetssak som er ryddig, og som tilbyr det jeg trenger å vite for å få med meg essensen i saken. Hvis det er mye ny informasjon som er publisert om en sak siden sist jeg oppdaterte meg, er jeg og mange andre avhengig av å få med oss den nye informasjonen som har blitt publisert. De fleste nettaviser i dag er veldig flinke til å oppdatere innholdet i saken i form av å tilføre mer tekst eller lenker til hypertekster. Dette gjør at vi får en ryddig og effektiv leseopplevelse. I Innovation and the future of journalism skriver Pavlik at den mobile teknologien skaper et spekter av nye muligheter for nettaviser som gjør at de kan produsere saker med nye og effektive innholdsformer.

En av innholdsformene som kan fungere godt i fremtiden skal jeg skrive litt om nå. Etter å ha lest artikkelen til New York Times, «A Game of Shark And Minnow» må jeg si meg mektig imponert. Dette er en sjanger jeg liker svært godt. Når man scroller seg nedover i artikkelen kan man lese store tekststykker, i tillegg til det dukker det opp video og bilder med tilhørende korte tekstinnskudd og lydfiler. Man kan også klikke på tallene øverst i høyre hjørnet hvor man havner direkte på de store tekststykkene. Jeg syntes dette er en veldig flott måte å presentere en sak på. Som leser ser man at det er lagt mye arbeid ned i en slik sak, og formatet gjør at saken i seg selv blir mer spennende. Mens jeg leste saken tok jeg meg selv i å tenke at dette er en sak jeg ikke hadde syntes var interessant i det hele tatt hvis saken hadde vært i «normalt» format. På grunn av hvordan denne artikkelen tar form ble jeg engasjert, og det føltes på mange måter ut som jeg var med på en reise. Noe av det jeg liker best med artikkelen er at man får med seg essensen i teksten selv om man ikke leser de største tekstbitene, man kan se på bildene/videoene å allikevel vite hva saken går ut på.

«Journalism and the media are in the midst of tumultuous change, driven at least in part by technological and economic uncertainty on a global scale. The thesis of this paper is that the key to the viability of news media in the digital age, as demonstrated by both long- and short-term patterns, is innovation.» – John V. Pavlik.

Hvis nettmediene i fremtiden produserer saker som «A Game of Shark And Minnow» tror jeg dette vil fange opp flere lesere. Ikke alle orker eller gidder å lese artikler som kan minne om lange avhandlinger. Ved å lage formater som dette lar man leserne i større grad velge selv hvor mye de vil lese, og hva de selv mener er viktig å få med seg for å få forståelse av saken.

«But for now, try to use the best effect of all: letting images speak for themselves, and using words to say the rest.» – Joe Lambert.

– Benedicte –

Reklamer

One comment

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s