Hypertekst

I En skjermet verden beskriver Martin Engebretsen hypertekster på denne måten; «Noen hypertekster er slik at man starter opp på ett bestemt punkt, og siden velger man sjøl hvilken tekstbit man ønsker å lese som nummer to, tre osv. Andre hypertekster er mer åpne i strukturen, slik at man også kan komme inn i nettverket fra ulike kanter, som et tunnellsystem med mange inngangsdører. Noen systemer har sogar den egenskapen at brukeren kan føye til nye tekstbiter og opprette nye koplinger, som igjen kan gjøres tilgjengelige for nye brukere av hyperteksten».

Det finnes mange fordeler ved å ta i bruk hypertekster, blant annet er leserne i større grad med på bestemmer over eget lesemønster. Som leser kan man velge selv hvordan man vil legge opp strukturen og rekkefølgen i lesingen, man kan velge ut hva man selv mener er viktig og mindre viktig for å forstå kjernen i innholdet. Med dette kan man også forstå at rollene er endret både for den som skriver og leser. Hypertekster er også et godt hjelpemiddel for leseren, ofte lenkes det til eldre artikler som omhandler samme sak, dette betyr at det er fort gjort å navigere seg frem til den informasjonen man kan ha gått glipp av tidligere.

«Hypertekst inviterer til endrede roller for både den som skriver og den som leser. Leseren er ikke lenger en passiv mottaker av en tekst som er ferdig utformet av en forfatter. Leseren bestemmer selv både struktur og rekkefølge i sin egen leseprosess og kan (i varierende grad) delta aktivt i utformingen av tekst-komplekset.» – Martin Engebretsen.

Mange fordeler fører ofte med seg noen ulemper. Når man klikker seg inn på hypertekster brytes teksten opp, dette kan forstyrre flyten i lesingen og det kan bli vanskeligere å forstå sammenhengen i selve teksten. Ofte får man opp nye faner i nettleseren ved å trykke seg inn på lenkene, man kan også fort bli «sendt videre» til andre nettsider eller artikler som ikke er relevant for den saken du i utgangspunktet klikket deg inn på for å lese. På tross av de ulempene hypertekster måtte føre med seg er jeg overbevist om at denne trenden vil vedvare i popularitet, og utvikle seg. Hypertekster er blitt en del av «leserhverdagen» til folk, og det er trend mange av oss setter pris på.

«Hyperteksten som medium beveger seg på en skala fra det tradisjonslike til det sterkt innovative.» -Martin Engebretsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s