Kjære Fredrik Drevon

Du har som du selv skriver, skrevet en banal kronikk. En kronikk hvor du setter nettjournalistikken så til de grader på spissen, spør du meg. Jeg kan til en viss grad være enig med deg i at klikkjournalistikken serverer oss mange saker med liten verdi sett i det store bildet. Ofte preger i-landsproblematikken nyhetsbildet på nettavisene, og for kunne produsere klikkjournalistikk trenger ikke den faglige kompetansen å være på et svært høy nivå – akkurat dette er vi enig i.

«Sjekk hvordan mobile plattformer blir lønnsomme akkurat nå. Dette mediet trenger trafikk. Derfor dropper vi lange setninger. Derfor dropper vi vanskelige ord. Derfor slutter journalistene å tenke. Slik kommer annonseinntektene. Denne siden trenger trafikk. Slik blir annonsen sett.  Slik blir du synlig. Slik kan du lese nyhetene gratis.» – Fredrik Drevon, Aftenposten

Samtidig syntes jeg at journalistikken i dag tilbyr mye til leserne sine, avisene er først og fremst opptatt av å skape en nettside som er attraktiv og som tilbyr leserne det de vil ha. Derfor skal jeg skrive noen punkter om fordelene og mulighetene nettjournalistikken har i dag.

  • Nyhetssakene oppdateres kontinuerlig hele døgnet. Dette er en stor fordel for oss lesere, da vi kan følge en sak og dens utvikling gjennom en lengre periode. Vi slipper å vente på morgendagens avis for å få med oss siste nytt.
  • Leserne er i større grad med på samfunnsdebattene. Man har muligheten til å skrive i kommentarfeltene til sakene som blir lagt ut, dette former en plattform hvor leserne kan komme med sine meninger og diskutere seg imellom. Avisene får også økt kontakt med publikum gjennom deling, liking og kommentarfelt. De kan nå ut til publikum gjennom sosiale medier, og videre kan publikum dele sakene de liker og engasjerer seg i.
  • Nettaviser har også en mulighet papiravisene overhodet ikke har, nemlig lyd og video. Her har avisene mulighet til å la leserne streame direkte sendinger og legge ut relevante lyd- og video klipp. I tillegg er bildene som publiseres i sakene av mye høyere kvalitet enn hva de er i papiravisene, man har også muligheten til å zoome inn på bildene hvis man ønsker å få med seg detaljer i bildet.
  • Lenker til hypertekster er en løsning som gir oss lesere muligheten til å velge selv hvor mye informasjon vi vil tilegne oss, og hva vi mener er relevant for å kunne forstå sakens kjerne. Ofte lenkes det til oppsummeringer, andre nettsider med relevant informasjon og tidligere saker som omhandler samme tema. Dette gir oss lesere et ryddig lesemønster hvor det er lett å hente opp informasjon fra tidligere publiserte saker. Jeg tror fremtiden ligger i å la leserne i større grad velge sitt eget nyhetsbilde, ved å lage nettsider som gjør det mulig at hver enkelt kan skreddersy sin egen «avis». Hvis dette lar seg gjøre rent teknisk, tror jeg mange ville benyttet seg av denne muligheten.

Fredrik, jeg håper du nå ser at det ikke bare finnes negative sider med mediene i dag, det finnes mer til nettjournalistikken en klikk. Nettavisene er fremtiden, og de vil utvikle seg til det bedre for oss lesere, tror jeg. Klikk, klikk.

– Benedicte –

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s