Kildekritikk i sosiale medier

Kildekritikk er en ting de fleste av oss ikke tenker på når vi er på sosiale medier. Vi stoler blindt på at det venner og familie deler er seriøst og at innholdet er til å stole på. Fordi så mange stiller seg ukritisk til innhold som blir delt på sosiale medier gir dette grobunn for at uriktige opplysninger kan spre seg.

«Du stoler på vennene dine. Men det betyr ikke at alt de deler på Facebook er sant.» – Niels Ebdrup, forskning.no

Hvis en nettside ser profesjonell og ordentlig ut har mange en tendens til å ta innholdet på siden « for god fisk». Dette kan få store konsekvenser for deg personlig, eller for andre. Uriktig informasjon som ukritisk blir delt videre i sosiale medier kan ha store konsekvenser for dem det måtte gjelde, det være seg bedrifter, privatpersoner, organisasjoner osv. Som privatperson kan man for eksempel oppleve å bli svindlet hvis man stoler blindt på nettsider og man ikke tenker på kildekritikk. Får man spørsmål om å oppgi personlig, sensitiv informasjon som f.eks. kontonummer, hvorpå man faktisk gir bort denne informasjonen risikerer man å få kontoen sin tappet for penger. I boken Hva er internett skriver Gisle Hannemyr at virus, spyware, spam, misvisende informasjon og svindel er eksempler på hva som kan bli konsekvensene av å åpne vedlegg i e-mailer, aktivere programmer du ikke kjenner til fra før på PC’en eller stille seg helt ukritisk til informasjon man finner på ulike nettsider og sosiale plattformer.

For å kunne være kildekritisk er det viktig å stille spørsmål. Ved å stille spørsmål vil man etter hvert finne ut om nettsiden eller informasjonen man har funnet kan sees på som reel og oppriktig. Jo flere svar man får, dess mer troverdig er kilden. Her er noen av spørsmålene man kan stille seg:

 • Ser det troverdig ut?
 • Er språket korrekt?
 • Hvem står bak informasjonen, og fremstår denne personen troverdig når du søker han/henne opp?
 • Finnes det kontaktinformasjon?
 • Finnes det dato på siden/innholdet?
 • Kan du finne andre kilder som bekrefte informasjonen, og henvises det til andre kilder?
 • Fungerer lenkene som er satt inn i teksten?

Et siste lite tips for å oppnå god kildekritikk er å se etter objektivitet, nøyaktighet, egnethet og troverdighet. Lykke til!

«Forhold deg kritisk til informasjonskilden eller kildene.» – Niels Ebdrup, forskning.no

– Benedicte –

Reklamer

3 comments

 1. Hei! Du får godt fram poengene med kildekritikk i sosiale medier. Teksten du skriver er godt oversiktlig, der du tar med linker og punkter som gjør det lettleselig. Du skriver blant annet at: Hvis en nettside ser profesjonell og ordentlig ut har mange en tendens til å ta innholdet på siden «for god fisk». Det er jeg helt enig i! Har flere ganger opplevd at nettsider som har et bra utseende, kan lure en til å tro at det de skriver er sant. Jeg har f.eks. sett at flere av mine venner lar seg lure av Instagram-svindelforsøk som har lokket med gevinster som er for gode til å være sanne. Dette er dessverre noe som antagelig alltid vil forekomme. Ellers har du med gode eksempler med kildehenvisninger, som gjør det hele mer interessant å lese. Bra! 🙂

 2. Hei Benedicte!

  Du har skrevet et godt innlegg om viktigheten ved å stille seg kritisk til delt innhold på sosiale medier. Jeg vet av erfaring hvor lett det er å trykke seg inn på delinger på Facebook. Man stoler jo på sine nærmeste, og går dermed utifra at det de deler er noe de faktisk ønsker å dele. Likevel skjer det, som du sier, at uhumskheter som virus og spyware lurer seg inn der man minst venter det.

  Jeg tror at å stille seg de spørsmålene du har ramset opp er et veldig godt utgangspunkt for å kunne sikre seg korrekt informasjon. Dårlig språk er en av de tingene som for meg er mest avgjørende for hva jeg klikker meg inn på, i hvert fall hva delinger på sosiale medier angår. Hvis jeg er mer opptatt av å få svar på konkrete spørsmål, ser jeg etter faktorer som godt design, troverdig URL, nyere publiseringsdato samt god informasjon om forfatteren/forfatterne. Det er en god tommelfingerregel å alltid dobbeltsjekke informasjonen ved å søke videre etter andre kilder som kan oppgi samsvarende informasjon.

  Jeg syns også det er fint at du avslutter med viktigheten av å vektlegge troverdighet, objektivitet, nøyaktighet og egnethet – disse tror jeg også er avgjørende i søken på sann informasjon (for å være litt melodramatisk).

  – Carina

 3. Hei Benedicte,

  Jeg liker bloggen din veldig godt, den har god struktur som er oversiktlig og ryddig.
  Innlegget ditt er godt skrevet, lett forståelig og punktene du har laget med spørsmål må være gode retningslinjer for oss alle. Det er litt skummelt at vi tar det «for god fisk» og stoler blindt på det venner og kjente publiserer og deler på sosiale medier. Det er som du sier veldig viktig å være kritisk til nettsteder å være på vakt så en ikke blir svindlet for penger eller det som verre er. Virus er noe skumle greier, telefonen, nettbrettet og dataen min har alle antivirusprogrammer for tryggere ferdsel på nettet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s